Milyennek találod az ero-forras.hu honlapot?

2010. február 3., szerda

Az éltető stressz I.

Az éltető stressz I.

 A stresszről elmélkedő sorozatomban több kérdésre keresem a választ. Vajon ártalmas e a stressz? Esetleg csak negatív a reklámja? Megbetegíthet? Lehet kezelni a stresszt?

Minden bizonnyal megállapítható, hogy stressz mentes élet nincs.

A stressz mindennapi életünk része, alkotó energiáink forrása, mely előremozdít bennünket az életünkben. Minden olyan esetben hajlamosak vagyunk fenyegetettség, illetve stressz átélésére, amikor változást követelő igényekkel vagy lehetőségekkel szembesülünk. A stressz kialakulása egy követelést hordozó stresszor és erre a személy stresszreakcióval válaszol.

Az élet stresszorai lehetnek napi kellemetlenségek(váratlan vendég, tömeg a buszon), jelentős életesemények, sorsfordulók (érettségi vizsga, házasság kötés), hosszantartó problémák(szegénység, betegség, rossz életkörülmények) és traumatikus események (bennünket ért erőszak, természeti katasztrófa, katonai támadás).

A stresszreakciót a stresszorra adott választ, az események kiértékelésének módja és a hatékony válaszadásra való képességünk fogja meghatározni.

A kiértékelés két fázisban történik: elsődleges vizsgálat a veszélyesség fokát, a másodlagos áttekintésnél a lehetséges válaszok mérlegelése, erőforrások felmérése történik.
A stresszre adott válasz reakciók nem kizárólag a stresszor jellegétől függnek, hanem visszatükrözi múltbeli élményeinket, viselkedési készségeinket, énfogalmunkat, szociális támogatottságunkat és biológiai felépítésünket is.

Tehát a döntő nem maga a strassz, hanem az, hogy valaki hogyan birkózik meg a stresszel. Betegség rendszerint akkor alakul ki, ha az egyén „megküzdési technikája” hibás, túlzott, vagy nem felel meg a megoldandó problémának.

Bővebben informálódhat:  Stresszkezelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése